9 Nisan 2011 Cumartesi

İstanbul geometrisi


İstanbul bir yükselmedir. Minareleri onu yukarı çeker. Uhrevi bir sesleniş, yakarış ve bakışla İstanbul yükselir.
İstanbul bir çukurdur. Gökdelenleri onu dünyevi hesaplarla batırır, çıkarır, bir daha batırır. İstanbul ticaretle batar, alçalır.
İstanbul bir uzanmadır. Deniz onu uzatır, o denize uzanır. İstanbul uzun bir şehirdir. Coğrafyası ve tarihiyle.
İstanbul kısa bir şehirdir. Bir kısalmadır. Şimdiki zamanın acımasız hançeriyle vurulur, bıçağıyla yarılır. Bir günü bir gününe benzemez. Yıkıcı bir kısalıktır İstanbul’unki.
İstanbul bir kavuşmadır. Bir kavuşma isteği. Bitimsiz hasret. Haydarpaşa, Sirkeci, limanlar, iskeleler. İki yakada iki yakasını bir araya getiremeyenler.
İstanbul bir yarılmadır, bir ayrışma. Yoksulluk, farklılık, düşmanlık. Her semtinde ayrı hayat. Kimse kimseye değmez. Kimse kimsenin derdinden anlamaz, dinlemez.
İstanbul bir parlamadır. Gözü kapatıp açma. Kamaşma. Yansıma. Camlardan, sudan.
İstanbul bir kararmadır. Umudun kararması göz açıp kapatıncaya kadar. Camlarda, suda karanlık. İçimizde. İstanbulluların içinde. İstanbul bir sislenmedir. Her halükarda.
İstanbul sudur. Herkesin hikâyesi ayrıdır. Su alıp götürür, anlatır kıyılarda. İstanbul’da hayatı su alıp götürür. Boğaz’ın suları İstanbul hayatları taşır. İstanbul dertleri ummanına döken şehirdir.
İstanbul kandır. Tarlabaşı, Dolapdere, Laleli. İkitelli’de küçük kızlar pazarı. Sinyalcileri ezer lüks otomobiller. İstanbul en acımasız şehirlerindendir dünyanın. Uzaktan ama çok güzel görünür.
İstanbul bir kristaldir. Yekpare ama her yüzeyi ayrı renk. Yanar döner. Işığa tutunca nasıl da parlar. Edebiyatın, sanatın ışığına.
İstanbul çatlak bir vazodur. Yakından bakınca çatlakları, zorakiliği, tutkalı farkedilir. İstanbul zoraki bir şehirdir. Her an dağılacak gibi. İstanbul kendini zor tutan şehirdir. Kendini bir umut tutan. Bir umuda tutunan.
İstanbul taşı, toprağı altın şehir. Bilmeyene.
Bilen bir gün başını taştan taşa vurur.


Ahmet Tulgar
İZ dergisi No:30 2010/6

*Fotoğraf Kamil Fırat'a aittir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder